Dôležité termíny tohto projektu

september 2022
Nábor nových digiPEERS
október 2022
Letná škola pre nových digiPEERS
august 2023
Príprava 3. ročníka vyškolenia digiPEERS
október 2023

Aké projekty realizujeme s DigiQ?

Jedinečný projekt rovesníckeho vzdelávania digiPEERS zameraný na vybudovanie siete školiteľov/študentov nás presvedčil o tom, aké prínosné a efektívne je prijímanie dôležitých posolstiev, ak sú mladým ľuďom podané jazykom rovnakej generácie. V roku 2022 sme s radosťou nadviazali na pilotný projekt a tak na slovenských školách pôsobí už spolu 30 digiPEERS-ov, ktorí dobrovoľnícky organizujú prvidelné vzdelávacie aktivity pre svojich rovesníkov v oblasti digitálnej inteligencie.

Digitálna inteligencia ako povinná výbava súčasných detí

Pandémia priniesla výrazné zmeny v správaní ľudí a jedným z najvypuklejších problémov sa stala celosvetová vlna nenávisti, klamstiev a xenofóbie. Dezinformácie a konšpiračné teórie sa tlačia do našej pozornosti takmer nepretržite a určiť, čo je pravda a čo zámerne vypustený blud, nie je jednoduché. Kde začať pri vstupe do online sveta? U seba.

Prepojenie vedomostí odborníkov z oblasti kybernetickej bezpečnosti s takmer životne dôležitými potrebami pre zdravé a rešpektujúce fungovanie študentov zastrešuje projekt Cyber4kids. Workshopy pre mládež vo veku od 12 do 16 rokov ich dostanú do tém ako:

• „Niekedy je klamať OK – čo sú to osobné údaje?“;
  • „Ako na hoaxy či dezinformácie?“
  • „Som férový k spolužiakom v triede aj v online chate“

V ďalšom ročníku projektu Nadácie Kooperativa s digiQ rozšírime kompetencie existujúcich DigiPEERS (špeciálne vyškolení študenti poskytujúci dnes digitálne vzdelávanie svojim rovesníkom), vytvoríme aktívne digiPOINTy na školách a naďalej budeme organizovať workshopy pre študenavštívime viaceré základné a stredné školy.